Är Tesla mer värt än USAs kolindustri?

21 Mars
2014


Tesla Motors börsvärde har passerat både Peugeot och Fiat. Det skapar en viss misstro mot Tesla Motors. Hur är det möjligt att ett företag som tillverkat några tusen bilar kan slå ut företag som har tillverkat miljoner och åter miljoner bilar under flera årtionden?

Brister hos större bolag

Det en hel del brister hos de stora bolagen som gör att de blir mindre värda på aktiemarknaden. Bland annat förlitar de sig ofta alldeles för mycket på den europeiska marknaden.

Om vi tittar på Teslas aktiekurs ur ett annat håll, ser vi att på måndagen var kursen nästan lika mycket värd som hela USAs kolindustri, en beräkning som kommer från en man på ett twitterkonto, @harfangcap som beskriver sig som "en expert och som festar på Lemmings".

För att vara tydlig anser @harfangcap att Tesla är mycket övervärderad, för beräkningen är korrekt om man jämför med USAs största bolag inom kolindustrin.

Är verkligen Tesla mer värt än kolindustrin?

Så frågan är om Tesla Motors verkligen är mer värt än alla de bolag som står för elen i USA?

Det finns massor av sätt att ta reda på ett företags riktiga värde och inte bara börsvärdet. Det kanske främsta och viktigaste sättet är att fråga sig, hur mycket skulle världen sakna företaget om det gick i konkurs eller på annat sätt försvann?

Om Tesla Motors försvann skulle säkert folk sakna dessa och den teknik de är skyldiga till men om hela den amerikanska kolindustrin plötsligt stängdes av skulle det bli kaos i hela USA, inklusive på Tesla Motors.

Tesla ska nu redovisa andra kvartalet. Troligen kommer det att bli en lika intressant börsredovisning som det första gav.

För vidare information kring fordonsindustrin och mer intressant läsning, se:

www.lantzmetall.se

www.bilsweden.se/fordonsindustri