Banbrytande mobilapp ger livsavgörande upplysningar vid kollisioner

5 Augusti
2014


Att arbeta som räddningspersonal är ofta hektiskt och ovisst. När en fordonskollision eller annan typ av olycka inträffar kan de som rycker ut till olycksplatsen aldrig vara helt säkra på vilket scenario de kommer att möta. Företaget iRezQ har tagit fasta på informationsproblemet och utvecklat en mobilapp för resande som ökar trafiksäkerheten. Meningen är att appen ska ge räddningspersonalen detaljerad information om de olycksdrabbade innan de når olycksplatsen.

Företaget Almi Invest, som är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB, har investerat i den unika appen som redan nu går att ladda ner kostnadsfritt till både iPhone- och Android-mobiler. iRezQ ska användas då du reser och är särskilt användbar för fordonsförare. iRezQ samlar in väsentlig data från mobiltelefonens olika sensorsystem och kan därmed göra bilfärden säkrare genom att varna för inträffade olyckor i din närhet samt larma om du kolliderar. Drabbas iRezQ-användare av en olycka larmas räddningstjänsten automatiskt samt upplyser dem om användarens personnummer, eventuella sjukdomar, allergier och mediciner samt fordonets aktuella position och dess registreringsnummer. Även utvalda anhöriga och övriga anslutna iRezQ-användare meddelas automatiskt om olyckan. För att ha din mobil tillgänglig under färden men samtidigt inte störa din körning kan man skaffa en mobilhållare för bilen. Dessa finns bland annat på den auktoritära åteförsäljaren Themobilestore.se. Läs även mer om Almi Invest och deras projekt.

iRezQ liknar ett varningssystem och kan innebära att komplicerade och förödande seriekrockar undviks. Räddningspersonal tillåts utföra ett snabbare och mer effektivt räddningsarbete, och kan ge bättre vård till de inblandade tack vare de inkluderade personuppgifterna.