Bebisprodukter – mycket att välja på men inte alltid säkert

1 Juli
2015


Det är väldigt lätt att handla bebisprodukter idag då mycket av försäljningen är förlagd till nätet. Men det finns både för och nackdelar med detta. Till fördelarna hör att det finns ett bredare sortiment att ta del av än i fysisk butik, samt att man kan beställa saker hem till sin egen dörr. Det som är negativt är att det lätt kan komma in produkter som inte har samma kvalitetsstandard som Sverige och EU har satt som krav vid tester.

Det man som konsument behöver se efter är de säkerhetsmärkningar som finns på leksaken och om de motsvarar det som krävs för att vara lagligt i Sverige. Detta är lätt att kolla upp och man kan även kontakta nätbutiken om man vill ha mer information kring enskilda produkter. Smoothbaby.se är en nätbutik som erbjuder mycket information gällande sina produkter.

Nyligen så fick företaget Jysk dra tillbaka försäljningen av lakan med motivet Spindelmannen på som innehöll farliga kemikalier och cancerframkallande ämnen. Frida Ramström säger i en intervju i Expressen att ”barn är extra känsliga för kemikalier”.

Men så länge man har ögonen öppna och kontrollerar säkerhetsmärkningar så kan man vara relativt lugn som konsument av bebisprodukter både på nätet och i butik. Märker man att man har fått hem en vara som inte verkar uppfylla kraven så bör man höra av sig för att byta produkten så fort som möjligt samt informera säljansvarig om detta. Man bör även vara uppmärksam när man köper bebisprodukter på nätet från andra länder utanför EU då det kan vara andra regler som gäller.