Kosttillskott ger kraftiga sjukdomssymptom – normal effekt enligt företaget

21 Mars
2014


Johan Nordell fick svåra sjukdomssymtom efter att ha använt ett varuprov av Fitline Activice. Två timmar efter att han tagit den anvisad dosen fick han hög feber, frossa, utslag över hela kroppen och andningssvårigheter. Ett läkarbesök och flertalet provtagningar dagen efter visade dock inte några hälsoproblem.

Företaget har senare kommenterat att reaktionen som Johan upplevde är naturlig, även om den just i Johans fall var ovanligt kraftfull. Effekten kallas för "Flush" och orsakas av B-vitaminerna i drinken.

"Personligen tycker jag att den är trevlig, det kittlar i huden och man blir lite röd. Men det är förstås subjektivt." Säger Gabriel Callert, vd på Fitline.


Effekten orsakas specifikt av niacin (vitamin B3). När man har höga mängder niacin i kroppen utvidgas blodkärlen hastigt. Detta gör att huden blir röd och man får en varm och kittlande känsla i kroppen. Vanligast är att man känner det i ansiktet först, någonstans mellan 10 och 20 minuter efter intaget. Dessa höga doser förekommer vanligtvis i behandling mot höga kolesterolvärden, och för att minska risken för hjärtattack. Kolla in Topformula för en mängd varianter av kosttillskott.

 

Trots att denna effekt är naturlig kan den vara oönskad för vissa. Och för de som tycker att den är obehaglig finns det några knep man kan använda sig av för att minska eller slippa bieffekten. Några av dessa är att fördela intaget i små doser över dagen, samt att ha en långsam ökning av dosen över en längre tid. Detta gör så att kroppen kan anpassa sig till en ökad mängd niacin, vilket minskar effekten. Att ta tillskottet tillsammans med en stadig måltid kan också hjälpa. Slutligen kan också en värktablett med acetylsalicylsyra tagen 30 minuter innan intaget minska effekten. Höga doser niacin över en längre tid är dock kopplat till leverskador, och bör inte tas i höga doser utan att diskuteras med en läkare.