Nu är det klart – Det ska vara helt giftfritt på förskolan

17 Juli
2015


Tidigare undersökningar av Naturvårdsverket har visat att det ofta finns problem med gifter i svenska förskolor. Gifter som bland annat återfinns i leksaker och redskap som används vid livsmedelshantering. EU-reglerna för kemikalier i leksaker har sedan dess skärpts, och nytillverkade barnleksaker är oftast helt säkra om de tillverkas av pålitliga märken. Men gifter finns inte bara i leksaker.

Syntetiska dofter och mjukgörare i plast kan vara stora giftfällor. Det är inte heller helt lätt att välja barn och babyprodukter som är helt säkra. Förskolor kan sanera sig själva från gifter i viss mån, bland annat genom att göra sig av med parfymerade produkter, elektronik och plast som antingen är gammal eller om man inte vet när eller av vad den är tillverkad. Men kommunala förskolor behöver stöd från kommunen för att kunna genomföra en ordentlig förändring. – bland annat när det kommer till striktare miljökrav vid upphandlingar.

Men att giftsanera förskolor kan bli en dyr affär. Tidigare i år kunde Corren rapportera att det skulle kosta uppåt 10 miljoner att byta ut bland annat inne- och uteleksaker och PVC-madrasser mot säkrare alternativ.

Trots den höga notan är det viktigt att vi tar till oss om den nya kunskapen gällande gifter i vardagen. Och därigenom skapar en säkrare och tryggare miljö för barnen på förskolan.

- Naturligtvis ska vi ha en miljö för våra barn som är bra, säger Olle Johansson, barn- och ungdomsnämndens ordförande (S), till Folkbladet. Arbetet måste ske fortlöpande och följas upp ute i enheterna. Det gäller att förstå kopplingen och inse att det är viktigt. Våra minsta ligger på golvet – då ska golvet vara bra. Ettåringar stoppar allt i munnen och det måste de få göra utan att exponeras för något i onödan.

Källa: Folkbladet.se