Pridefestivalen: Svenskt muslimpar är först i världen att välsignas sin homosexuella läggning av en Imam

17 September
2014


Bild: SVT ABC

Årets upplaga av Stockholm Pride gick nyligen av stapeln och under årets folkfest skedde något som markerade ett stort framsteg inom acceptansen av allas rätt att älska och älskas av vem de vill.

Det lesbiska paret Maryam Iranfar och Sahar Mosleh fick som första homosexuella par i världshistorien en offentlig välsignelse av en imam. Detta uppger imamen Ludovic-Mohamed Zahed. Zahed väckte stor uppmärksamhet förra året när han startade en moské i Frankrike med syftet att inkludera alla. Maryam Iranfar och Sahar Mosleh är det första paret han har fått möjligheten att välsigna, ett ögonblick som han upplevde som mycket speciellt.

Maryam Iranfar och Sahar Mosleh hade redan gift sig borgerligt innan välsignelsen under Pridefestivalen, men berättar i SVT:s klipp att det kändes stort att även få imamens välsignelse. ”Det känns som att världen är på väg åt rätt håll i alla fall, någon gång”, sa Maryam Iranfar till SVT. Både hon och Sahar Mosleh är idel leenden i det drygt en minut långa inslaget.

Professor Jan Hjärpe är expert inom islamologi och förutspår att välsignelsen kan få stor effekt inom det muslimska samhället, både i positiv och negativ bemärkelse. Hjärpe tror att det kommer dela upp den muslimska världen i två läger – ett som stöttar välsignelsen och ett som motsäger sig det.

Många lämnade pridefestivalen vaggandes i den kollektiva trafiken (se Håbo Buss som anpassar sig efter individens behov) som speglar Sveriges syn på solidaritet och jämstäldhet. Oavsett omvärldens reaktioner står en sak klart – Maryam Iranfar och Sahar Mosleh lämnade Pride ännu lite lyckligare än innan.