Rymdteleskopet Hubble hittar aldrig tidigare upptäckt zombiestjärna

10 September
2014


Supernovan 2012Z kan ha lämnat en ”zombiestjärna” bakom sig, rapporterar Tech Times. Zombiestjärnan upptäcktes av det amerikanska rymdteleskopet Hubble, utsänt av NASA sedan flera år tillbaka, och har fått stor uppmärksamhet inom astronomivärlden.

Zombiestjärnor är ett mysterium för astronomerna som nyligen stött på fenomenet för första gången i samband med upptäckten av en ny sorts supernova. Den nya supernovan, kallad Type 1ax, tros kunna utvecklas i stjärnor där den större stjärnan innehåller stora mängder helium, men bakgrunden är ännu inte helt fastställd. En supernova innehåller vanligtvis en stor stjärna och en vit dvärg, återstoden av döda stjärnor med en massa som liknar vår sol. När materialet når en viss nivå av kritisk massa förstörs den genom en termofysisk reaktion och förstör den mindre stjärnan.

Astronomer har letat i flera decennier efter stjärnsystem som skapar den här sortens explosioner av supernovor. Hubble var det första stora optiska teleskopet att åka ut i rymden och var det största framsteget i rymdvärlden sedan Galileos teleskop vid sin uppskjutning 1990. Sedan dess har Hubble hunnit med att göra över 1 miljon observationer och observerat 38 000 specifika mål. Hubble väger 24 500 skålpund (närmare 11 000 kilo), vilket motsvarar två fullvuxna elefanter. GoFoto förklarar tjusningen med att studera stjärnhimlen med teleskop här.