Sverige får behålla Rally-VM

8 Maj
2014


En god nyhet för alla Sveriges motorsportälskare är att Rally-VM kommer att stanna i Sverige åtminstone fram till 2016.

Svenska Rallyt har varit en traditionsfylld tävling ända sedan den första anordnades 1965. Tävlingen har sett likadan ut sedan 1967 då tävlingen fick samma stad som både start- och slutpunkt. För många är Svenska Rallyt som körs i vinterterräng och som är en del av Rally-VM en svensk tradition och det här kommer som en god nyhet för många fans runt om i landet.

Förhandlingarna har inte varit helt enkla utan har kantats av diverse konflikter. Tack vare bland annat ett mångmiljonstöd från en trio av värmländska kommuner och Region Värmland kunde kontraktet till slut ros i hamn. Svenska Rallyt AB gjorde sitt bästa för att få sin vilja igenom. De lyckades till slut övertyga och nå en överenskommelse med Internationella bilsportförbundets VM-promoter.

Att en överenskommelse är nådd betyder inte att det är lugna dagar framöver för Svenska Rallyt AB, utan framtiden består av många utmaningar. Det gäller bland annat att hitta sponsorer som hjälper till med de stora kostnader som en VM-tävling innebär. Tack vare att det nu finns en överenskommelse är det mer attraktivt för sponsorer att stötta tävlingen.

Mer än bara ett rally

Svenska Rallyt har blivit en inspirationskälla för många andra arrangörer i olika delar av världen. Svenska Rallyt eller Rally Sweden som det också kallas sedan 2010, har tagit ett steg mot att göra tävlingen till något mer än bara själva rallyt. Arrangemanget lockar tack vare allt runtomkring även människor som inte vanligtvis är särskilt intresserade av motorsport. Det här är någonting som WRC Promoters hyllar. Svenska Rallyts goda organisation av tidigare tävlingar kan vara en av flera anledningar till varför WRC Promoters vill ha en VM-tävling i Sverige.

Svenska vinterlandskapet är känt

Det svenska vinterlandskapet bidrar till den mångfald av terränger som WRC (World Rally Championship) består av.  Tack vare det här kontraktet kommer den svenska vinterterrängen att fortsätta vara en del av WRC, åtminstone fram till år 2016.

Du som själv tänkt ge dig ut i vinterterrängen för att beskåda spektaklet, rekommenderas att ta det lugnt på de värmländska vägarna och att se till så att du har fungerande vinterdäck för allas säkerhet. Ta en titt i däck- och fälgskolan på www.kransensgummi.se för att lära dig mer om däcksäkerhet.