Sverige toppar i e-handel för mobila enheter

21 Maj
2015


E-handel via mobila enheter bara växer och växer. I Sverige gjordes 36% av alla e-handelstransaktioner via mobila enheter, vilket är den högsta siffran av alla skandinaviska länder. I grannländerna Norge och Danmark ligger siffrorna på 32% respektive 26%, enligt Internetworld. Det är ingen kontroversiell gissning att dessa siffror kommer att öka ännu mer med tiden. Redan 2017 spås det att 50 procent av ordervärdet kommer att läggas via mobiler. En förklaring till att Sverige ligger i topp jämfört med de andra skandinaviska länderna är att Sverige är ett land där man inte räds den nya tekniken. Det faller sig ganska naturligt att Sverige leder utvecklingen då svenska företag gjort sig kända för att vara innovativa när det kommer till IT-satsningar. Vi svenskar är helt enkelt mottagliga för ny teknik och nya lösningar, vilket företag som Spotify och Klarna vittnar om.

Den nya tekniken ställer dock höga krav på e-handlare. Det gäller att vara med i svängarna och ha en plattform anpassad för mobila enheter. Ett företag som levererar e-handelsplattformar väl anpassade för just mobil handel är Vendre. Om man inte hittar en e-handelslösning anpassad för mobila enheter är risken att man blir kvar ståendes på perrongen.

Om man blickar österut så ligger Sverige efter i utvecklingen. I Japan och Sydkorea så ligger motsvarande siffra på över 50 procent. Marknaden tycks vara mer mogen där för att genomföra internettransaktioner på alla olika typer av köp. Men oavsett var i världen man befinner sig så är trenden tydlig, mobila enheter är nästa stora grej.