Träningslitteratur - En filosofi

12 Maj
2014


Hälsa och en sund livsstil har om möjligt blivit en lika stor subkultur som hipsters inte vill känna vid att dem är, men precis som om hipsters har det skrivits en mängd böcker på ämnet. Vi på Layerlab har tittat lite på utbudet och funderat praktiskt och filosofiskt kring ämnet. En av de trevligaste böckerna vi hittat är den bok skriven av Fredrik Paulún, grundare av Paulúns livsmedel och författare av en mängd träningslitteratur. Boken heter Kosttillskott för idrott och tar bland annat upp ämnen som;

Hur jag väljer jag fabrikat?
När blir kosttillskott doping?
Vad behöver jag?

Och vanlig produktinformation som;

Proteintillskott
Vitaminer och mineraler
Aminosyror

Det mesta av de produkterna som Fredrik berör går att inhandla på Top Formula, men när det kommer till träning krävs det ingen instruktionsbok för att ta första steget. Att komma igång innebär ju att faktiskt bokstavligen talat att ta första steget, sen andra steget och fortsätta så tills man har genomfört en promenad och därmed utfört “cardio” vilket verkar anses vara den minst uppskattade men kanske mest nödvändiga typen rent hälsomässigt.

Gräver man sig djupare kan det dock vara värt att ta del av andras erfarenheter och varför inte lite vetenskap om kroppens anatomi om du dessutom har väldigt specifika mål med din träning. Psudovetenskap finns det så klart gott om där det spenderas mycket pengar, men det är också ganska lätt att hålla sig undan bara genom att googla lite då väldigt många i träningsbranschen är entusiaster som mer än gärna tar på sig nörd-brillorna utan att veta om det för att agera skapligt trovärdig expertis i de många internetforum för kulturen i både Sverige och världen.

Generellt verkar det dock handla om ganska enkla principer oavsett vilken bok man väljer. Träna inte för hårt för snabbt, det krävs mer diciplin för att orka hålla vanan än för att påbörja den och det är nästan meningslöst att börja alls om du inte tar kost och sömn på lika stort allvar. Det är så klart grundläggande principer och många böcker handlar om att guida läsaren genom ganska specifika program för väldigt specifika mål för fettprocent och muskelmassa.

Men att köpa träningslitteratur innebär också att du får ett recept för ett mål och därmed inte tvingas hålla på bara för att du vet att det är bra. Att ha ett mål och en plan för att nå det är ofta hur företag lyckas ta fram nya produkter och hur polis och militär stoppar eller åtminstone begränsar tragedier trots att de säkerligen riskerar att hända igen.