Vad är skengraviditet?

22 April
2015


Skengraviditet är ett udda fenomen där en kvinnor som är starkt övertygade om att de är gravida eller har en stor vilja att få barn kan uppvisa graviditetssymptom, trots att det är ej är gravida. Det är sedan tidigare bevisat att däggdjur kan bli skengravida eller skendräktighet som det kallas för djur. Oftast finns det medicinska förklaringar till att symptom som kännetecknar graviditet dyker upp hos icke-gravida kvinnor. Men det finns fortfarande de fall på skengraviditet som helt och hållet saknar medicinska förklaringar. Just dessa fall utgör en stor blindfläck i forskningen inom området.

Den hittills mest vedertagna teorin är att det rör sig om inbillning. Att viljan tillsammans med övertygelsen om ens egen graviditet spinner en inbillning och väver nya mönster med psykosomatiska effekter på hjärna och kropp. Symptom på graviditet som illamående, yrsel och utebliven menstruation blir fullt möjlig, trots att den är baserad på obetydlig verklighetsgrund. Korrespondensen mellan kropp och hjärna är icke att förringa.

Så vad kan man göra för att undvika att bli skengravid? Första steget är faktiskt testa sig om man verkligen är skengravid genom ett graviditetstest. Sedan uppmuntrar graviditetsinformationssajten Niomånader.se att man ska sluta tänka på graviditet. Att försöka hitta en hobby, ha mindre uppsikt på sin menstruationscykel. Vilket kan vara lättare sagt än gjort.

Detta udda fenomen är minst sagt oförklarligt, men forskare jobbar ständigt för att upptäcka nya rön om denna märkliga företeelse.