Vad var SCA-härvan

29 April
2015


I slutet av 2014 och början av 2015 skakades Sverige av en stor företagsskandal som snabbt fick namnet SCA-härvan. Avslöjande om omdömeslöst handlande från högt uppsatta personer, kompiskultur och andra tveksamma ingripande präglade löpsedlarna under denna tid. Härvan har lagt sig någorlunda nu och vi på Layerlab tänkte sammanfatta om vad som egentligen hände i enkelt tidslinjeformat.

November 2014
SCA (Svenska Cellulosa AB), svensk tillverkare av hygienprodukter grundat av Ivan Krüeger 1929, har tillsammans med Sandvik under 2014 köpt in två nya privatjets för en halv miljard kronor, enligt Svenska Dagbladet och analyssajten N360

– Strax efter detta framkommer det att SCA har lagt mångmiljonbelopp på resor med bolagets privatjet. Jan Johansson företagets VD är ombord vid flera av dessa resor. Bland annat kostade en tur och retur-resa till London tillsammans med flera chefer och dess frugor en halv miljon kronor och orsakade ett utsläpp 12 ton koldioxid.

December 2014
Handelsbankssfärens, koncern som SCA ingår i, maktbolag Industrivärdens ordförande Sverker Martin-Löf avslöjas ha använt planet för att åka på olika jakter. Vid flera tillfällen har Martin-Löfs söner varit ombord på planen i samband med dessa resor, detsamma gäller Martin-Löfs jakthundar.

– Det framkommer att SCA:s VD Jan Johansson och Anders Nyrén, VD för Industrivärden, har flugit tillsammans med sina barn ned till Kiev i samband med finalen för Fotbolls-EM som spelades där. Dessutom visar det sig att Johanssons fru har flugit med planet betydligt mer ofta än vad han har uppgett.

– SvD avslöjar att Olof Faxanders, VD för Kinnevik, fru har flugit vid flera tillfällen i SCA:s privatplan trots att det är strikt förbjudet för fruar att göra denna typ av resor enligt Sandviks policy.

Januari 2015
– Enligt SvD Näringsliv har Sverker Martin-Löfs son varit hemlig finansiell rådgivare vid minst två miljardaffärer som SCA har deltagit i.

– Det framgår senare att Nordeas VD Christian Clausen flugits till flera jakter i privatplanet.

– 22 januari avgår Sverker Martin-Löf. Han lämnar alla sina platser med omedelbar verkan.

– Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning kring SCA-härvan.

Februari 2015
– Det framgår att flera chefer med toppositioner inom SCA har struntat i att redovisa de familjemedlemmar som åkt i planet på sina fakturor.

– Jan Johansson VD för SCA avgår och vice VD Mats Berencreutz avgår från sina uppdrag.

Om du gillade detta reportage kanske du gillar vår artikel om ”Världens sämsta affär”.