Vinnaren av World Press Photo är svenska Peter Holgersson

21 Mars
2014


Källa: poyi.org

Den svenska pressfotografen Peter Holgersson har blivit utsedd till vinnare i den oerhört prestigefyllda World Press Photo-tävlingen. Han får sammanlagt två priser; det första är förstaplatsen i kategorin "sport feature" och det andra är andraplatsen i tävlingen "picture of the year".

World Press Photo är en organisation för pressfotografi som grundades 1955 i Nederländerna. De delar årligen ut priser till pressfotografer i 10 olika kategorier, och detta pris är det mest prestigefyllda inom yrket.

Peter Holgersson belönas med denna utmärkelse för hans sportrepotage "sjukamp och cancer". Sedan i höstas har han följt atleten Nadja Casadei efter att hon diagnostiserades med cancer. Trots sjukdomen har hon valt att fortsätta kämpa vidare och träna i hoppet att hon ska kunna delta i OS i Rio de Janeiro 2016.

Det är en serie högst gripande bilder som kommunicerar hennes benhårda vilja att inte vika sig för cancer. Bilderna bygger en juxtaposition mellan den styrka hon finner i kärleken till idrott och den svaghet och smärta hon möter i sjukdomen. Hela serien finns tillgänglig på den officiella webbsidan, och jag kan meddela att den är djupt rörande.

I samband med vinsten har Peter Holgersson gjort en mycket intressant intervju med fotosidan.se. Där berättar han bland annat om hur han kom i kontakt med Nadja Casadei, hur arbetet har gått till, lite om fototekniken och även vad han tror priset kommer innebära i framtiden. Den fotointresserade kan även läsa mer på BGA.

- Projektet pågår fortfarande, men i lite lugnare takt efter den (förhoppningsvis) sista cellgiftsbehandlingen. Projektet fortsätter tills hon åter tagit på sig landslagets tävlingsdräkt, återhämtad efter avsliten hälsena och dessutom cancer, säger Peter Holgersson i intervjun.

Läs hela intervjun här och se fler bilder på hans hemsida.